Jachthonden Discipline. Van twee pijlers naar drie. Jacht, Fok en Sport

De populariteit van - bezig zijn met eigen jachthond - heeft een grote vlucht gekomen. Wat vroeger een proef van bekwaamheid was (SJP / MAP /OWT) om een jachthond op zijn vaardigheden te toetsen en mogelijk fokmateriaal te selecteren, is nu vooral een jachthondensport aangelegenheid. Immers jacht mogelijkheden dalen en aantal jachthondensport praktiserende stijgt. Dan is de vraag wat ga je doen. Niet voor niets is Orweja de afgelopen jaren zoekend naar een structuur die meer bij deze werkelijkheid past.
De partijen lijken vast te willen houden aan het feit dat de trainingen en proeven nog steeds georganiseerd worden uit dat oogpunt.

Een wens of misschien een noodzaak voor deze verenigingen om de sportende voorjager als lid binnen te houden. Stichting Jachthondensport.nl heeft al een aantal jaren geleden aan deze partijen voorgesteld om van Orweja een zelfstandige jachthonden vereniging te maken. Met daarbinnen drie kerntaken / aandachtsgebieden:

1. Jachtpraktijk honden opleiden.
2. Fokhonden selecteren
3. Jachthondensport bedrijven.

Drie complementaire disciplines. Sportende voorjagers kunnen zo feeling houden met de echte praktijk jacht. De kennis die aanwezig is binnen de praktijk inzetten om de Jachthondensport zo dicht mogelijk bij de werkelijke jachtpraktijk te houden. Jachthondensport kan met de duizenden sportende voorjagers voor zorgen dat de acceptatie van de jacht groeit. Fok materiaal selecteren is dan een natuurlijk proces.

Iedereen blij. De jager krijgt zo de noodzakelijke jacht praktijk honden. RVB kan zo nog fokmateriaal selecteren. De sportende voorjager kan blijven sporten en zijn of haar betrokkenheid blijven tonen.
Dus een jachthond discipline van twee pijlers Jacht en Fok uitbreiden naar 3 pijlers... Jacht, Fok en Sport.

Geef de sportende voorjagers de credits die zij verdienen
Wil jij meepraten met deze ontwikkelingen? U bent van harte welkom om lid te worden van onze Facebookgroep Hubertus Denktank.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK nr 70831386