Jachthonden Discipline. Van twee pijlers naar drie. Jacht, Fok en Sport

De populariteit van - bezig zijn met eigen jachthond - heeft een grote vlucht gekomen. Wat vroeger een proef van bekwaamheid was (SJP / MAP /OWT) om een jachthond op zijn vaardigheden te toetsen en mogelijk fokmateriaal te selecteren, is nu vooral een jachthondensport aangelegenheid. Immers jacht mogelijkheden dalen en aantal jachthondensport praktiserende stijgt. Dan belanden de beleidsmakers (knjv, rvb, Orweja) in een spagaat. Niet voor niets is Orweja de afgelopen jaren zoekend naar een structuur die meer bij deze werkelijkheid past.
De partijen zoals Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging en Raad van Beheer lijken vast te willen houden aan het feit dat de trainingen en proeven nog steeds georganiseerd worden uit dat oogpunt. Ook in de KNJV-erkenning eisen staat dat deze activiteiten primair gericht moeten zijn op het opleiden van de jachthond voor gebruik in de praktijk jacht. 

Een wens of misschien een noodzaak voor deze verenigingen om de sportende voorjager als lid binnen te houden. Belangen behartiging van de jacht kost eenmaal veel geld. Maar is het wel eerlijk om de sportende voorjager te verplichten 170 euro contributie te betalen om kans te maken deel te nemen aan de jachthondenwedstrijden? Orweja, een kind die ontstaan is uit een verstandshuwelijk. RvB en KNJV hebben samen dit opgezet. Maar nu lijkt dit kindje (Orweja) volwassen te zijn geworden. Misschien moeten de belanghebbenden jagers, voorjagers, KNJV en RvB accepteren dat dit kindje (Orweja) uit het huis mag. Zelfstandig worden. Zich ontwikkelen.  Stichting Jachthondensport.nl heeft al een aantal jaren geleden aan deze partijen voorgesteld om van Orweja een zelfstandige jachthonden vereniging te maken. Met daarbinnen drie kerntaken / aandachtsgebieden:

1. Jachtpraktijk honden opleiden.
2. Fokhonden selecteren
3. Jachthondensport bedrijven.

Drie complementaire disciplines. Sportende voorjagers kunnen zo feeling houden met de echte praktijk jacht. De kennis die aanwezig is binnen de Jagersvereniging inzetten om de Jachthondensport zo dicht mogelijk bij de werkelijke jachtpraktijk te houden. Jachthondensport kan met de duizenden sportende voorjagers voor zorgen dat de acceptatie van de jacht groeit. Fok materiaal selecteren is dan een natuurlijk proces.

Iedereen blij. KNJV krijgt zo de noodzakelijke jacht praktijk honden. RVB kan zo nog fokmateriaal selecteren.De sportende voorjager kan blijven sporten en zijn of haar betrokkenheid blijven tonen door een contributie te betalen. Maar die moet wel redelijk zijn.
Dus een jachthond discipline van twee pijlers Jacht en Fok uitbreiden naar 3 pijlers... Jacht, Fok en Sport.

Geef de sportende voorjagers de credits die zij verdienen
Wil jij meepraten met deze ontwikkelingen? U bent van harte welkom om lid te worden van onze Facebookgroep Hubertus Denktank.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK nr 70831386