Geeft de trainingsgroepen en hondenscholen meer vrijheid

Bart Nijhoff bestuurder Stichting Jachthond in Opleiding, zegt dat tachtig tot negentig procent van alle jachthonden gaat in de praktijk nooit mee op jacht, simpelweg omdat de jacht niet zo groot is.

Jagersvereniging denkt echter daar anders over. Van KNJV moeten trainingen primair zijn gericht op het opleiden van honden voor het gebruik in de praktijkjacht. Wordt het niet eens tijd dat de jachthonden discipline ingedeelt wordt zoals het werkelijk is. De grootste gedeelte van de voorjagers traint tbv jachthondensport. En relatief klein gedeelte van de voorjagers traint tbv praktijkjacht. Een nog een kleiner gedeelte traint voor beide

Jagersvereniging heeft in 2018 afstand genomen van de jachthonden afdelingen. Deze moesten zich verzelfstandigen omdat zij niet meer binnen de bestuurlijk verantwoordelijkheid paaste van Jagersvereniging. De jachthondensport gedeelte zou te groot geworden en de gelden die hiermee verdient worden had het aandacht van de Belastingdienst getrokken.

Om de erkenning van de KNJV te kunnen verkrijgen zijn deze trainingsgroepen verplicht aan een aantal strenge eisen te voldoen. Deze mogen bijv. geen jachthondensport wedstrijden organiseren buiten ORWEJA (Organisatie Wedstrijden Jachthonden). Best opmerkelijk dat Jagersvereniging aandeelhouder is van een jachthonden Wedstrijd organisatie.

Stichting Jachthondensport roept Jagersvereniging om de strenge erkenningseisen te laten varen. De trainingsgroepen zelf te laten bepalen hoeveel klassen / groepen zij tbv praktijkjacht willen trainen en hoeveel tbv jachthondensport. Laat de trainingsgroepen ook vrij om andere soorten wedstrijden te organiseren dan alleen via ORWEJA. 
Wil jij meepraten met deze ontwikkelingen? U bent van harte welkom om lid te worden van onze Facebookgroep Hubertus Denktank.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK nr 70831386