De jagersverenigingen nemen afstand van de jachthonden.
Is dit een slechte zaak of biedt deze ontwikkeling juist kansen?

Tijdens de laatste Algemene Ledervergadering van de NOJG op 15 november 2018, werd door landelijk bestuur de volgende uitspraak gedaan:

“NOJG is geen organisatie voor jachthondenwedstrijden”.

We weten dat JTGH, de stichting die de jachthonden taak van NOJG tot kort op perfecte manier heeft verzorgd, nu afstand heeft genomen van NOJG.

Maar ook de huidige KNJV-trainingsgroepen gaan zich verzelfstandigen. Dus ook hier ontstaat een scheiding tussen jacht-organisaties en activiteiten met de jachthond.

Maar is dit een slechte zaak of biedt deze ontwikkeling juist kansen?

Een jagersvereniging die de jachthond als gereedschap ziet en het opleiden hiervan aan anderen overlaat. Zou de jachthonden markt inderdaad volwassen genoeg zijn, om op eigen benen te staan? Misschien, de animo voor het werken met jachthonden is zéér groot.

Maar is een versnippering van het aanbod van jachthonden opleidingen het beste antwoord om de belangen van deze discipline fatsoenlijke te kunnen behartigen. Wij hebben eerder melding gemaakt dat slechts een fractie van de 43 KNJV-trainingsgroepen al een rechtspersoon hebben opgericht. Ook hebben een aantal aangegeven te willen stoppen.

Natuurlijk zijn genoeg “instructeurs” die een “professionele” hondenschool willen starten om aan deze vraag te kunnen voldoen. Dat houden wij ook niet tegen maar een paar stevige afspraken, zou de voorjager kunnen behoeden voor onrust en ongemak.

Concurrentie is goed maar samenwerking is beter.
Afspraken met elkaar maken en daarop toezichthouden.
Zou dat niet mooier zijn?

Maar wie moet dit coördineren? Wie kan zorgen dat de belangen van de voorjager goed behartigd zullen worden, ongeacht waar hij of zij training zal volgen.
• of dit een erkende,
• of niet erkende KNJV trainingsgroep is,
• of een JTGH jachtopleiding,
• of een professionele hondenschool,
• of een nieuwe op te richten honden “instituut”

De belangen van alle voorjagers “Stichting Jachthondensport” heeft geprobeerd door oprichting van Nederlandse Jachthonden Vereniging dit algemene belang van de voorjagers centraal en gezamenlijk te kunnen behartigen.

Nu verzelfstandiging steeds dichterbij komt en men allerlei hondenactiviteiten gaat ontplooien, is het een must dat we gaan verzamelen en samenwerken en voor alle voorjagers één centraal punt op gaat richten, De "Nederlandse Jachthonden Vereniging”.

Wil jij meepraten met deze ontwikkelingen? U bent van harte welkom om lid te worden van onze Facebookgroep Jachthondensport.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK nr 70831386