De KNJV lanceert een document genaamd "voortgang herstructurering jachthondendiscipline"

Waarom is mijn eerste vraag, omdat de KNJV door een juridische en fiscale dreiging, de trainingsgroepen van zich af heeft gestoten?

- In een eerder onderzoek van de KNJV kwam naar voren dat het grootste deel van de voorjagers geen jachtakte heeft en ook niet mee kan/gaat op jacht, waarom moeten dan de trainingen primair gericht zijn voor het gebruik van de honden in de praktijkjacht? En zijn de trainingsgroepen zich daarvan bewust?
- Zit zo'n trainingsgroep nu te wachten op werk. Ze moeten nu een vereniging of stichting oprichten en zich inschrijven in de KvK. Buiten de energie en kosten om, wie en waar wordt wat ingeschreven en wie gaat er in dat bestuur zitten. Democratisch gekozen of niet?
- Verplicht een opleiding volgen om een provinciale erkenning te krijgen ( pas nodig per 1 januari 2024)? Bij wie moet ik die opleiding volgen en tegen welke kosten en wie bepaald of ik een erkenning krijg of niet, moet ik examen doen? En hoe gaat dat tot 2024?
- Dan rapporteren aan de PJC, waarom en wat? Heeft dat wat te maken met die provinciegrenzen en waarom zijn die ingesteld?
- Omdat ze nu financieel zelfstandig worden, hoeven ze zeker niets meer af te dragen aan de KJV en Orweja, of toch wel?
- Hoe waarborgen de jachthondencommissarissen onafhankelijkheid en objectiviteit, gezien vaak de vele petten die ze op hebben? En welke sancties hebben die jachthondencommissarissen?
- De jachthondencommissarissen krijgen er dus nogal wat taken bij en door wie worden ze betaald voor hun diensten, of moeten de trainingsgroepen daar iets voor betalen?
- De voordelen zijn meer een sigaar uit eigen doos, of je moet zaken zelf betalen en/of het budget komt uit de contributie die alle leden betalen.

De Stichting jachthondensport juicht het vele werk van de jachthondencommissarissen toe, maar na het lezen van dit document, rijzen er meer vragen op dan dat het antwoorden geeft.
We hopen van harte dat dit niet een proefballonnetje is om te kijken hoe de markt hierop reageert. Wie de antwoorden heeft mag het zeggen.

"Voortgang herstructurering Jachthondendiscipline

De Provinciale Jachthondencommissarissen hebben op 13 september overeenstemming bereikt over de wijze waarop de verzelfstandiging van de jachthondendiscipline tot stand kan worden gebracht.

Voor 31 december 2018 zullen zij per Provincie(s) en/of Locatie(s) een rechtspersoon oprichten en hun activiteiten voorzetten, gericht op de lokale (voor)jagers. De statuten voor deze rechtspersonen zijn door de Jagersvereniging beschikbaar gesteld. Jachthondencommissarissen hebben in samenwerking met Jagersvereniging erkenningscriteria opgesteld. Bij het voldoen aan deze criteria is de trainingsgroep “erkend” door de Jagersvereniging."
Wil jij meepraten met deze ontwikkelingen? U bent van harte welkom om lid te worden van onze Facebookgroep Jachthondensport.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK nr 70831386