Stichting Jachthondensport
Onderzoekt

Omdat het ook anders kan!

Deelcertificaten!!!
Proeven makkelijker maken? Nee.
Complexer en uitdagender? Ja.

Wie zijn of haar best doet tijdens de jachthondenproeven kan een diploma verdienen. Zo is de basisdiploma C voor 5 beginners proeven. De B-diploma als de hond iets verder opgeleid en nog eens 3 proeven met een voldoende aflegt. De meest begeerde diploma in de standaard traject is de A-diploma, waarbij de hond 2 uitdagende proeven moet afleggen.

De C en de B-proeven doet men door elkaar. Om aan de A-proeven te mogen beginnen moet de hond voorjager combinatie, alle C en B-onderdelen binnen hebben. M.a.w. deze moeten met minimaal een 6 beoordeeld zijn. Deze jachthonden proeven en wedstrijd opzet is tientallen jaren ongewijzigd gebleven en de geluiden uit het deelnemersveld voor aanpassing hiervan worden steeds luider.

De meest genoemde reden zou zijn dat een getrainde hond die al op "middelbare" school zit hoef je niet meer te testen op "basisschool" vaardigheden. Een opzet met deelcertificaten zou het plezier van de hond en voorjager kunnen vergroten. Een doorn in het hoog voor veel voorjager is de B-proef waarbij de hond uitgestuurd moet worden en als deze op 40m afstand, in opdracht van de keurmeester terug geroepen moet worden.

Veel honden kennen het spelletje en ervaren dit als saai en geestdodend en levert vaak onnodige spanningen en frustraties op.

Een hond die de "basisschool" vaardigheden meerdere keren met succes heeft laten zien zou een deelcertificaat kunnen ontvangen. Hierdoor kan deze bij de volgende wedstrijd deze proeven overslaan of vervangen door wat uitdagende proeven.

De meest gehoorde bezwaar, deze proeven over te slaan zou zijn dat de combinatie moet wel de hele dag voldoende moet presteren om de veel begeerde A-diploma binnen te kunnen halen. Maar met vervangen van de wat saaie C proeven door wat uitdagendere of MAP-proeven kan de hoge of zelfs hogere niveau, gehandhaafd worden.

Ook voor de B-niveau zou een certificaat uitgegeven kunnen worden. In Amerika is gebruikelijk om de wedstrijden in verschillende niveaus te lopen zonder de noodzaak om proeven van een lager niveau te hoeven doorlopen.

Proeven makkelijker maken??? Nee. Complexer en uitdagender? Ja.

Het deelcertificaat zou onze jachthondensport alleen maar leuker en uitdagender maken voor de hond en voorjager.Hopelijk ziet de Commissie Jachthonden Proeven (CJP) van Orweja ook in dat een vernieuwing, onze discipline een positieve impuls zou geven.Stichting Jachthondensport heeft bij haar FB-groep leden via een poll gepolst hoe zij over deelcertificaten denken en een grote meerderheid was hier voor.

Bron: Poll FBgroep jachthondensport
Datum: 9 december 2017
Zou het gewenst zijn om deelcertificaten te introduceren? Bijvoorbeeld als een combinatie 2 of 3 keer de C-diploma hebben behaald deze kan omzetten naar een deelcertificaat. Zo hoeft deze volgende keer alleen de moeilijker B en A-proeven te lopen. Misschien uitbreiding met een MAP-proef, zo blijft het voor beide uitdagend genoeg en bovendien zal de stap naar de grote MAP-werk kleiner maken. Hierbij ook mijn vraag aan u alle. Zou u voor zo een aanpassing in het rode boekje reglement zijn?
  • Optie 1. Ja ik ben voor om met deelcertificaten te werken.
  • Optie 2. Nee van mij mag het zo blijven

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK nr 70831386