Jachthondensport - De Voorjager
Vooruitgang is de verandering die verbetering tot gevolg heeft.
Dat klinkt zo eenvoudig. Maar veranderingen hebben vaak meer voeten in aarde dan gewenst of voorzien. Ze maken niet zelden kopschuw. Niet omdat de ideeën niet goed zijn, maar vaak omdat een bepaald systeem al lange tijd wordt gebruikt en gewenning is opgetreden. 'Het heeft altijd goed gewerkt' is een natuurlijke reactie. We voelen ons nu eenmaal prettig bij wat we kennen. Dat de boot bij veranderingen dus eerst wordt afgehouden, dat het idee eerst even geproefd en besnuffeld moet worden, is voor de hand liggend. De jachthondenwereld vormt daarop geen uitzondering.
Maar de ontwikkelingen staan niet stil. De jachthondensport heeft in relatief korte tijd een enorme vlucht genomen. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk en belonend het is om samen met hun hond aan de slag te gaan, de eigenschappen van hun hond uit te dagen, en de hond meer plezier in het leven te geven. Ze verdiepen zich in hun ras en naderhand zelfs vaak in meerdere rassen. Zij zoeken honden die het best bij hen passen, die het best bij hun hobby of passie passen, die misschien wel het best bij elkaar passen omdat ze graag een nest willen fokken. De gebruiksdoelen variëren van zo nu en dan een wedstrijd lopen, het delen van ervaringen en gezelligheid tot en met het volgen van opleidingen tot een veelzijdige, doorgewinterde jachthond.
De kennis die daarvoor nodig is, is echter vaak verspreid over het land, over rasverenigingen en bestuurders, over belangenverenigingen en koepelorganisaties, over keurmeesters en wedstrijdorganisaties, over trainingsgroepen en fokkers... Ieder beheert een deel van de kennis, maar het delen van die kennis stuit niet zelden op bureaucratische hindernissen, soms ook financiële obstakels, en niet zelden ook op koudwatervrees. Maar wat zou het niet mooi zijn als er een soort van centrale informatiebron zou zijn waar jachthondenliefhebbers, ongeacht op welke manier zij hun hond willen inzetten, de kennis kunnen vinden om hun plezier of prestaties te verbeteren of vergroten.
Dat bracht Adrian Peptine, jachthondenliefhebber èn ict'er, op het idee om te onderzoeken of en hoe hij de mogelijkheden om zijn hobby uit te oefenen kon verbeteren via de online snelweg . De snelheid van informatieuitwisseling is immers ongekend, het direct bereiken van en inspelen op de meest recente informatie op elk moment is precies zoals je zou wensen, en nu al kan worden ingespeeld op de jongste eisen omtrent veiligheid en privacy op het internet.
Hij broedde op plannen om elke jachthondenliefhebber op elk niveau en in elke discipline snel, actueel en gratis te kunnen voorzien van de benodigde data. Zo ontwikkelde hij bijvoorbeeld de software voor een volledig en gestroomlijnd wedstrijdoverzicht, met inschrijfformulieren, het JWAS: het Jachthonden Wedstrijden Administratie Systeem. Hij ontwikkelde een gratis online handleiding voor een veilige en verantwoorde bouw van bijvoorbeeld eigen trainings- en wedstrijdcommunities. En als kers op de taart ontwikkelde hij het online magazine 'De Voorjager' dat hier op uw scherm staat.
Dit gratis E-magazine ondersteunt in de breedste zin van het woord de jachthondensport, zonder onderscheid te maken tussen wedstrijdhond en praktijkhond. Het magazine wil een platform zijn waarop elke kennis- en koepelorganisatie en instantie, elke wedstrijdorganisatie, rasvereniging en erkende fokker steeds gratis haar meest recente informatie kan plaatsen en waarop elke jager, voorjager, wedstrijddeelnemer, picker-up, vrijwilliger, helper en andere belangstellenden op ieder moment deze informatie kan vinden.
Het magazine gaat gevuld worden met bijdragen vanuit de redactie, vanuit deskundige derden en vanuit u als lezers, bijvoorbeeld door middel van wedstrijdverslagen en foto's. Het gaat van daaruit organisch groeien, past zich aan aan hetgeen zich in en rond de jachthondenwereld voordoet. U speelt daarin als jachthondenliefhebber dus een belangrijke, om niet te zeggen onmisbare rol. Wij wensen u en uw hond veel plezier en goede prestaties in de jachthondensport en zien uw bijdrage(n) met belangstelling tegemoet.
Albert Schaafsma, hoofdredacteur a.i.