Jachthondensport - De Voorjager

Vooruitgang is de verandering die verbetering tot gevolg heeft.

Dat klinkt zo eenvoudig. Maar veranderingen hebben vaak meer voeten in aarde dan gewenst of voorzien. Ze maken niet zelden kopschuw. Niet omdat de ideeën niet goed zijn, maar vaak omdat een bepaald systeem al lange tijd wordt gebruikt en gewenning is opgetreden. 'Het heeft altijd goed gewerkt' is een natuurlijke reactie. We voelen ons nu eenmaal prettig bij wat we kennen. Dat de boot bij veranderingen dus eerst wordt afgehouden, dat het idee eerst even geproefd en besnuffeld moet worden, is voor de hand liggend. De jachthondenwereld vormt daarop geen uitzondering.

Maar de ontwikkelingen staan niet stil. De jachthondensport heeft in relatief korte tijd een enorme vlucht genomen. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk en belonend het is om samen met hun hond aan de slag te gaan, de eigenschappen van hun hond uit te dagen, en de hond meer plezier in het leven te geven. Ze verdiepen zich in hun ras en naderhand zelfs vaak in meerdere rassen. Zij zoeken honden die het best bij hen passen, die het best bij hun hobby of passie passen, die misschien wel het best bij elkaar passen omdat ze graag een nest willen fokken. De gebruiksdoelen variëren van zo nu en dan een wedstrijd lopen, het delen van ervaringen en gezelligheid tot en met het volgen van opleidingen tot een veelzijdige, doorgewinterde jachthond.

De kennis die daarvoor nodig is, is echter vaak verspreid over het land, over rasverenigingen en bestuurders, over belangenverenigingen en koepelorganisaties, over keurmeesters en wedstrijdorganisaties, over trainingsgroepen en fokkers... Ieder beheert een deel van de kennis, maar het delen van die kennis stuit niet zelden op bureaucratische hindernissen, soms ook financiële obstakels, en niet zelden ook op koudwatervrees. Maar wat zou het niet mooi zijn als er een soort van centrale informatiebron zou zijn waar jachthondenliefhebbers, ongeacht op welke manier zij hun hond willen inzetten, de kennis kunnen vinden om hun plezier of prestaties te verbeteren of vergroten.

Dat bracht Adrian Peptine, jachthondenliefhebber èn ict'er, op het idee om te onderzoeken of en hoe hij de mogelijkheden om zijn hobby uit te oefenen kon verbeteren via de online snelweg . De snelheid van informatieuitwisseling is immers ongekend, het direct bereiken van en inspelen op de meest recente informatie op elk moment is precies zoals je zou wensen, en nu al kan worden ingespeeld op de jongste eisen omtrent veiligheid en privacy op het internet.

Hij broedde op plannen om elke jachthondenliefhebber op elk niveau en in elke discipline snel, actueel en gratis te kunnen voorzien van de benodigde data. Zo ontwikkelde hij bijvoorbeeld de software voor een volledig en gestroomlijnd wedstrijdoverzicht, met inschrijfformulieren, het JWAS: het Jachthonden Wedstrijden Administratie Systeem. Hij ontwikkelde een gratis online handleiding voor een veilige en verantwoorde bouw van bijvoorbeeld eigen trainings- en wedstrijdcommunities. En als kers op de taart ontwikkelde hij het online magazine 'De Voorjager' dat hier op uw scherm staat.

Dit gratis E-magazine ondersteunt in de breedste zin van het woord de jachthondensport, zonder onderscheid te maken tussen wedstrijdhond en praktijkhond. Het magazine wil een platform zijn waarop elke kennis- en koepelorganisatie en instantie, elke wedstrijdorganisatie, rasvereniging en erkende fokker steeds gratis haar meest recente informatie kan plaatsen en waarop elke jager, voorjager, wedstrijddeelnemer, picker-up, vrijwilliger, helper en andere belangstellenden op ieder moment deze informatie kan vinden.

Het magazine gaat gevuld worden met bijdragen vanuit de redactie, vanuit deskundige derden en vanuit u als lezers, bijvoorbeeld door middel van wedstrijdverslagen en foto's. Het gaat van daaruit organisch groeien, past zich aan aan hetgeen zich in en rond de jachthondenwereld voordoet. U speelt daarin als jachthondenliefhebber dus een belangrijke, om niet te zeggen onmisbare rol. Wij wensen u en uw hond veel plezier en goede prestaties in de jachthondensport en zien uw bijdrage(n) met belangstelling tegemoet.

Albert Schaafsma, hoofdredacteur a.i.
“De voorjager” is het e- magazine (clubblad) van de nederlandse jachthonden liefhebber. Speciaal bedoeld voor alle samenwerkende organisaties zoals, trainingsgroepen, stichtingen, (ras)verenigingen, hondenscholen, gezamenlijke training clubjes, u noemt ze maar. Samen willen wij als jachthonden liefhebbers met u het verhaal van de voorjager vertellen.
De voorjager start met een aantal vaste rubrieken, die wij (samen met u) na ervaring opgedaan te hebben zullen aanpassen aan de wensen die er leven;
  • 1. Inde praktijk. De verhalen uit het jachtveld, eerste ervaringen, leuke anekdotes. Werken voor het schot en na het schot. Zweetwerk en tracking alles mag.
  • 2. De trainer. De mensen die met passie en liefde het vak en het voorjagerschap overdragen aan anderen.
  • 3. De keurmeester. Deze kennis meesters van de jachthondensport geven hier een kijkje in de keuken, met hun tips en tricks.
  • 4. De wedstrijdorganisator. Wat zijn de do's en don't's bij een wedstrijd. Wat kan je verwachten en hoe kan je je voorbereiden.
  • 5. De trainingsgroep coördinator. Deze duizend poten die alles kunnen overzien, die alles regelen en zich uit de naad werken om alles goed te laten verlopen om ons, de voorjagers, een goede dag te bezorgen. Wat drijft ze, waar halen zij hun tomeloze energie en enthousiasme vandaan?
  • 6. De hondenschool eigenaar. Welke trainingstechnieken zijn er en waar let je op bij het inschrijven. Wat past bij jou en je hond.
  • 7. De rasvereniging. Onze maatjes/makkers/weldoeners komen grotendeels hier vandaan. Hoe beschermen ze de natuurlijke werkeigenschappen van hun ras?
  • 8. De dierenarts. Gezondheid tips en hoe bouw je conditie op bij je hond. Hoe hou je deze topatleten in vorm voor een hele dag jagen of een wedstrijd.
  • 9. Voeding. Wat geven we ze te eten. Tips van een voedingsdeskundige.
  • 10. De voorjager. Uiteraard de voorjager zelf, dit is jullie platform. Wat zou ik willen. Welke ervaringen heb ik opgedaan. Wat zou er verbeterd kunnen worden. Welk belang heeft een voorjager? Noem maar op.
Natuurlijk zijn wij groepen vergeten, maar dit zijn de eerste 10 rubrieken waarmee wij willen starten. Iedereen die een bijdrage wil leveren mag dat. Krijgen we (te) veel reacties binnen zullen wij deze verdelen over meerdere e-zines. Dus wees niet bang, want iedereen is welkom om zijn of haar verhaal aan en uit te dragen.

Zou je het leuk vinden om hierin een rol te spelen, schroom dan niet en stuur een email met jouw gegevens, je motivatie en vaardigheden, op aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wie weet waar we naar toe groeien! Een eerste indruk is in onderstaand filmpje gevat, veel kijk plezier.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK nr 70831386