Jachtschool.nl

Vanuit de basis mee denken, mee praten, mee beslissen. Volwaardig en gelijkwaardig deel zijn van het geheel, we hadden het al bijna opgegeven. Zelfs in het jachtbedrijf, waar mannen en vrouwen èn met passie èn met beide benen in de modder, de stoppels, de groenbemester, de dennenvakken en de sloten staan, leek men zich van boven af veel te laten aanleunen.

Doe zus, doe zo, denk niet na, dat doen wij wel voor je. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. De social media hebben daarin gelukkig een kentering tot stand gebracht. Door uitbanning van zoete koek, door zelf ook je hersens te gebruiken, door meer openheid, door vrije uitwisseling van ideeën en gedachten is gebleken dat er nog een wereld te winnen is.

Zoals zeggenschap. Over iets dat al die tijd al ons eigendom was. Ook door voorjagers? Ja, ook door voorjagers! U kent toch het verhaal van de kroegbaas en de dominee? Zegt de een tegen de ander: 'Hou jij ze dom, hou ik ze arm.' Die tijd is geweest. Een goed voorbeeld daarvan is het idee van een van onze facebook leden om ook voorjagers te voorzien van beheer-,veld-, flora- en fauna-kennis die tot nu toe voorbehouden was aan de jager.

Uit de reacties tot nu toe blijkt dat de meningen hierover uiteenlopen. De een vindt wel dat een kundige, meedenkende voorjager meerwaarde in het veld heeft, de ander vindt het maar niks, een derde vindt dat de kennis niet op schrift, lees cursus (al dan niet via e-learning) hoeft te worden gesteld, een vierde vindt dat de praktijk voldoende aanknopingspunten biedt. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen, maar de behoefte bestaat.

De gelegenheid dient zich aan, de moderne communicatiemiddelen versnellen en vergemakkelijken de communicatie, het vergaren van kennis en de controle erop. Het verdient beslist een kans. En Stichting Jachthondensport is bereid haar kennis en middelen aan de jacht en jachthonden liefhebbers beschikbaar te stellen om de structuur hiervoor op te zetten en te begeleiden.

Zij nodigt elke welwillende jager en voorjager met kennis van zaken uit ook hun bijdrage hieraan te leveren. Een gratis open source structuur, zoals ook gebruikt door internetencyclopedieën, biedt de mogelijkheid de verzamelde kennis voortdurend te actualiseren en uit te breiden.

Wij dagen u uit uw kennis vrijelijk en van onderaf in te brengen.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK nr 70831386