Vereniging of stichting?

Wat is de meest geschikte rechtsvorm voor een jachthonden trainingsgroep/gewest, ervan uitgaande dat de voornaamste doelen zijn, jachthondentrainingen verzorgen en jachthondenwedstrijden organiseren. Deze activiteiten worden veelal gedaan door hetzelfde groep mensen, de voorjagers. Dit zijn cursisten, helpers, en trainers.

Uitgaande van functie en doel van deze trainingsgroepen zou logisch zijn om voor een vereniging te kiezen als rechtsvorm.

Vereniging omdat…

1.De cursisten, helpers en trainers worden leden en als lid, voelen ze zich meer betrokken bij deze, zetten ze zich vaker in, zeker ook dat ze met het verenigingsbeleid mee mogen denken. Bij een stichting, is het bestuur de enige die besluiten mag nemen over deze groep.

2.Voor een vereniging is lidmaatschapsgeld vrijgesteld van btw terwijl bij een stichting is de cursusgeld belast met btw. Dat kan tot hogere kosten voor de cursist leiden.
Een stichting is belastingplichtig en moet dan ook afhankelijk van het omzet maandelijks of drie maandelijks aangifte doen. Hier moet een accountant aan de pas komen wat ook tot hogere kosten kan leiden.

3.Wat betreft het organiseren van jachthonden wedstrijden, als we de huidige regels van Orweja nalezen, Orweja is een samenwerkingsverband dan mogen alleen verenigingen een wedstrijd organiseren, die bij Raad van Beheer aangesloten zijn.

Om bij Raad van Beheer te mogen aansluiten, moet een trainingsgroep een vereniging zijn. Bovendien moet deze minimaal 50 leden hebben. Een stichting kan dus geen lid hiervan worden omdat deze geen enkele lid heeft laat staan 50. Raad van Beheer is een vereniging van verenigingen zeggen ze zelf.

Dus wat Stichting Jachthondensport betreft is voor de Nederlandse voorjager het meest gunstig om zich bij een vereniging aan te sluiten. Het advies naar de trainingsgroepen die jachthondentrainingen verzorgen en jachthonden wedstrijden organiseren, is dan ook ga voor een vereniging.

Nog makkelijker misschien vraag uw achterban wat zij hiervan vinden.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
KvK nr 70831386